Skip to content

Formularele 200 depuse de voi ajuta o familie din Vulcan, Valea Jiului

    Cand a aflat ca nu se merge la scoala in prima saptamana din 2017 din cauza zapezii, Amalia a plans, pentru ca ii place “totul” la scoala. Are 7 ani, iar mama reuseste cu greu sa ii ofere “strictul necesar”. Amalia, alti doi frati mai mici, mama si, mai nou, bunica si strabunica, locuiesc toti intr-un apartament micut, situat la etajul 8 intr-un bloc din Vulcan, pe Valea Jiului; un bloc fara lift functional si in care mai locuiesc 25% din familii. Unde sunt restul? La tara si… in alte tari, toti in cautare de un trai mai bun, dincolo de acest oras cu foarte putine oportunitati.


    Mama Amaliei are 25 de ani si 3 copii – 7 ani, 4 ani si 2 ani. A lucrat si ea in afara tarii, iar acum este si mama, si tata, pentru cei 3 copii. Si asta pentru ca tatal nu mai exista in peisaj, plecand in strainatate fara a mai tine legatura cu familia, pe care nu o intretine absolut deloc. Mama Amaliei reuseste cu greu sa ofere acest “strict necesar”, practic la limita imposibilului… Mai nou, are si ajutorul bunicii (care petrece timp cu copiii), reusind astfel sa lucreze cu ziua, “joburi part-time” (in special legate de curatenie) ce ii permit sa ii mentina pe toti pe linia de plutire. Modestia (uneori extrema) ii caracterizeaza, dar si bucuria ca sunt cat de cat sanatosi, precum si iubirea si bunatatea pe care o emana. Apreciaza ceea ce au, chiar daca nu este prea mult.


    Presiunea facturilor restante la utilitati (platite totusi astfel incat sa nu se ajunga la intrerupere), tencuiala care s-a prabusit in mare parte de pe tavan si multe alte lipsuri nu ii fac mai putin frumosi si optimisti ca “vor veni vremuri mai bune”. Mama Amaliei nu asteapta cu mana intinsa, ci face eforturi pentru aceste “vremuri mai bune”, actioneaza, este un parinte model, desi nu a depasit nici ea de multi ani vremea copilariei.


    Fundatia Refresh, alaturi de voluntarii sai, le-a oferit o mana de ajutor, un imbold care le-a umplut casa de bucurie. Copiii au primit alimente (fructe, carne, conserve, paste, legume, lactate, dulciuri, faina, oua, malai, orez, ulei etc – alimente de baza si putin mai mult decat atat), rechizite (considerate formidabile de Amalia, obisnuita sa coloreze rational pentru a nu consuma rapid creioanele, foile, cartile de colorat…), jucarii si hainute (acestea din urma cu ajutor unor donatori prieteni ai Fundatiei Refresh). Iata o familie din Vulcan, judetul Hunedoara, care merita cu siguranta incurajare astfel incat drumul spre acele “vremuri mai bune” sa poata accelera.